29 March 2020

“Τα χέρια σου και…τα μάτια σου!”: Χρήσιμες συμβουλές κανόνων υγιεινής, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ

Το ΙΕΚ ΑΛΦΑ σε ενημερώνει και σε συμβουλεύει:

Τα χέρια σου και…τα μάτια σου!

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τους βασικούς κανόνες υγιεινής των χεριών σου

 

Τις τελευταίες εβδομάδες, πολλές νέες λέξεις αλλά και πολλές νέα…αρχικά μπήκαν στη ζωή μας για τα καλά. Ένα από αυτά είναι και ο ΕΟΔΥ, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Πρόκειται για το υπαγόμενο στο Υπουργείο Υγείας, Νομικό Πρόσωπο, το οποίο παρέχει υπηρεσίες με στόχο τη προστασία και βελτίωση της Δημόσιας Υγείας. Ο ΕΟΔΥ, λοιπόν μεταξύ των συμβουλών που παρείχε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, έδωσε και τις πιο αναλυτικές και εμπεριστατωμένες οδηγίες ως προς την υγιεινή των χεριών αλλά και κατ’ επέκταση του προσώπου. Σωστές, τίμιες, χωρίς ίχνος υπερβολής και ταυτόχρονα με τη συνέπεια που απαιτούν οι καιροί.

 

Πριν χρειαστεί να πλύνεις τα χέρια σου.

Ας ξεκινήσουμε από το δεδομένο, ότι πρέπει να βρισκόμαστε μακριά από τις πολυπληθείς μαζώξεις αλλά ακόμη και στις face to face συναντήσεις, η καλύτερη δυνατή απόσταση ανάμεσα σε δύο ανθρώπους, είναι τα δύο μέτρα.

Σε καμία περίπτωση δεν αγγίζουμε το πρόσωπο μας με τα χέρια μας ακόμη και αν αυτά είναι πλυμένα και καθαρά, δεν μοιραζόμαστε πράγματα με άλλα άτομα, όσο αυτό είναι δυνατό και ακόμη και αν έρθουμε με κανένα σε επαφή, μόλις βρούμε ευκαιρία εφαρμόζουμε την υγιεινή των χεριών, είτε με σαπούνι και νερό είτε με αλκοολούχο αντισηπτικό.

 

Πότε πρέπει να πλένεις τα χέρια σου

Καταρχήν με την έκφραση “πλένω τα χέρια μου”, εννοούμε ότι χρησιμοποιούμε το πατροπαράδοτο σαπουνάκι και όχι ότι λουζόμαστε με αντισηπτικό, επειδή μέσα στο πανικό μας, αγοράσαμε δύο παλέτες που δεν ξέρουμε τι να τις κάνουμε. Εξάλλου, όταν τα χέρια μας είναι εμφανώς λερωμένα, το αντισηπτικό δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Δυστυχώς το πλύσιμο πρέπει να είναι μία συνεχής και επαναλαμβανόμενη διαδικασία που δεν σταματάει μέχρι να είμαστε σίγουροι, ότι δεν κινδυνεύουμε.

 

Πλένουμε λοιπόν τα χέρια μας:

1)Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το μαγείρεμα και φυσικά πριν φάμε.

2)Πάντοτε μετά την χρήση της τουαλέτας.

3)Αφού φταρνιστούμε ή βήξουμε.

4)Αφού ταΐσουμε τα κατοικίδια ζώα μας, τα χαϊδέψουμε ή τα βγάλουμε βόλτα.

5)Αφού βγάλουμε τα σκουπίδια έξω.

6)Αν έχουμε παιδί, εφόσον το αλλάξουμε ή το βοηθήσουμε να πάει στην τουαλέτα.

 

Πως πρέπει να πλύνεις τα χέρια σου.

Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός, ότι χρησιμοποιούμε σαπούνι. Βρέξιμο με νερό στα χέρια, δεν κάνει τίποτα. Το σαπούνι επίσης πρέπει να πηγαίνει, όχι μόνο στις παλάμες αλλά και ανάμεσα από τα δάχτυλα και κάτω από τα νύχια. Όπου δηλαδή μπορεί να “κρυφτεί”, ο ιός.

Το πλύσιμο σε αυτά τα σημεία πρέπει να διαρκεί το λιγότερο είκοσι δευτερόλεπτα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να τα μετρήσεις. Ο πιο συνηθισμένος είναι να τραγουδήσεις το “Happy Birthday”. Σε αυτό το link μάλιστα μπορείς να το βρεις σε διάφορες εκδόσεις για να μη νιώθεις μονοτονία και πλήξη κάθε φορά που πλένεις τα χέρια σου!

Το στέγνωμα των χεριών, πρέπει να γίνεται με αέρα, πετσέτα μίας χρήσης, η στη χειρότερη πετσέτα που αλλάζεις συχνά. Επίσης όταν κλείνεις τη βρύση ειδικά αν βρίσκεσαι εκτός σπιτιού, αποφεύγεις να χρησιμοποιήσεις τα χέρια σου αλλιώς έχεις κάνει μία τρύπα στο νερό. Και πάλι οι πετσέτες μίας χρήσης είναι η καλύτερη λύση εδώ.

 

Το IEK ΑΛΦΑ , προτρέπει όλους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι θα διαβάσουν αυτό το άρθρο να συμμορφωθούν με τις οδηγίες της πολιτείας, η οποίες προέρχονται από εμπεριστατωμένη έρευνα και μελέτη της επιστημονικής κοινότητας. Όσο γρηγορότερα συντελεστεί αυτή η συμμόρφωση, τόσο γρηγορότερα θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ